onsdag den 18. april 2012

Kniv-Guiden

Jeg har på fornemmelsen at pande-guiden har været et hit, så tænkte at jeg kunne gøre det samme om knive. Håber i kan bruge det.

  •  Jeg kan da starte med at fortælle noget ganske enkelt: Brug kniven til det den er beregnet til. Der findes mange forskellige slags knive, det er ikke en nødvendighed at have alle slags knive i hjemmet, men er man hobbykok - så er det da fedt at have lige den kniv til sit behov.
Der er mange slags knive, og som sagt er det ikke nødvendigt at have alle slags, men det er en god idé at have dem til sine behov. Nogle der kunne være gode til hverdagskøkkenet kunne være:

- Kokkekniv: Har en stiv klinge. Findes i mange længder og er god til udskæring af tilberedt kød og hakkeopgaver, fx. grøntsager, frugt, chokolade osv.

Kokkekniv

- Brødkniven: Med bølgeskær, det gør det meget nemt at skære brøddet igennem. Og den skal altså ikke bruges til kød! Jeg har set det før, og det er ligeså usmart som at stege fiskefileter på en grillpande (jeg så det i tv forleden) man får bare ikke et godt resultat ud af det. Brødkniven kan ikke skærpes!


Brødkniv

- Santukokniven: det er en japansk grøntssagskniv. Man kan bruge kokkekniven til små grøntsager, men denne her er optaimal til større grøntsager - især kål -og salathoveder.

Santukokniv
Urtekniv, en lille grøntsagskniv evt en filetkniv ville også være godt at have derhjemme. Og jeg kunne bruge en halv side og mere til at fortælle om udbenerkniv, laksekniv, charteusekniv, usubakniv, slagterknive og hvad der ikke ellers findes. Men jeg er sikker på at hobbykokkene ved alt om dem i forvejen.

For at knivene bliver ved med at være skarpe er det vigtigt at man:
  • Ikke bruge kniven til at skære i frossne ting. Det giver hakker i skæret. Det kan de færeste knive holde til.
  • Ikke komme kniven i opvaskemaskine! Knivens skaft kan blive udtørret af det (hvis altså dette er af fx plastic eller træ) Kniven kan skære hul igennem opvaskemaskinens skuffe eller kurv, alt efter hvor man lægger den. Derved risikerer du at få flyverust i din opvaskemaskine der sætter sig på dit bestik. Desuden bliver din kniv sløv af det.
  • Læg ikke kniven ned i en skuffe hvor de kan slå mod hinaden. Ligger knivene og gnider sig op og ned af hinanden så bliver æggen ødelagt og dermed sløve. Brug i stedet en knivmagnet, eller en knivblok. Bruger du en knivblok, så være opmærksom på at lægge kniven med ryggen mod "slisken", sådan at æggen ikke kommer til at skære ned i træet eller kunstoffet eller hvad nu knivblokken er lavet af. Der findes også de her smarte knivblokke hvor man stikker kniven ned i sådan nogle lange fibre. Det er i hvertfald skåmsomme overfor knivene.
  • Brug ikke et skærebræt af hårdt plastik eller en hård træart. Er du i tvivl om dit skærebræt er godt eller skidt for kniven, så er der en nem måde at se det på. Har dit skærebræt ingen mærker eller ridser efter kniven - så er det for hårdt til at skære på. Har skærebrættet ridser - så tager kniven ikke skade. Og vil man ikke heller skifte skærebrættet ud en gang i mellem, end at skifte kniven til 800-1000kr?
Her er et billede af min mors kniv. Den ligger i en skuffe, og har det ikke godt. Ind imellem ved jeg at den også lander i opvaksemaskinen.


Hakker i knivsægen

Er knivene blevet sløve, så brug en knvisliber. Ved du hvordan du skal bruge slibestav/strygestål, så kan det selvfølelig også bruges. Hvis man vil være sikker på at man ikke kommer til at gøre noget forkert, så brug knivsliberen. De fleste knivslibere har 2 grovheder. Step 1: Hvis kniven er meget ødelagt og har små hakker, så kan den slibes op. Og Step 2: Vedligholdelse af kniven. God ting at bruge lige inden man skal skære en steg.

Knivsliberen er let at anvende. Man trækker kniven i gennem et par gange, og så er den skarp igen.
Måske kan du ikke helt forstå hvorfor man skal bruge lidt ekstra penge på knive. Men man kan faktisk godt sige at desto dyrer kniven er desto bedre er den. Det har noget at gøre med at det stål der bliver brugt til de dyre knive har en bedre kvalitet. Det bliver målt på "hårdheden" i stålet. Desto hårdere des bedre. Er kniven lavet i blødt stål, så skal den skærpes ofte.


Har du spørgsmål? Skriv en kommentar..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar